Logo groene hart

Op onze boerderij van het Groene Hart Rund worden het hele jaar kalveren geboren. Deze kalveren zijn dan net als onze koeien van het Belgisch wit-blauw ras alsmede van het Verbeterd Roodbond ras. De vrouwelijke kalveren ook wel ‘kuis’ genoemd groeien op de boerderij op. Als ze de leeftijd van circa 2,5 jaar oud hebben bereikt wordt hun eerste kalfje geboren en zijn ze zelf koe geworden. De mannelijke kalveren, de stiertjes, worden bij ons niet volwassen. Dit is omdat 1 grote stier meerdere koeien kan bevruchten. Hierdoor zijn er minder volwassen stieren benodigd.

Door de stierkalveren op een speciale manier te laten opgroeien bereiken zij het juiste gewicht om geslacht te worden. Deze manier van opgroeien wordt onder het kopje ‘Voeding’ nader toegelicht. Door deze voeding en manier van opgroeien ontstaat er een uniek product van topkwaliteit van ons Groene Hart Kalf.

Zoals beschreven bij het kopje ‘Voeding’ krijgt het Groene Hart Kalf speciale voeding. Doordat het Groene Hart Kalf van jong af aan een mengsel van granen krijgt bijgevoerd ontstaat er een goede basis voor de kleur en structuur van het vlees dat later van zeer groot belang is. Het Groene Hart Kalf onderscheidt zich door een uitstekende omzetting van energie, eiwitten en vetten uit het voer, naar vleesaanzet op het lichaam. Door deze bijzonder efficiënte benutting van alle bouwstoffen voor de groei, zijn er weinig verliezen in de omzetting naar vlees.

Het kalfsvlees van het Groene Hart Kalf is een uniek product van topkwaliteit.

  • Vol van smaak
  • Heerlijk zacht
  • En rosé van kleur!

En natuurlijk, vertrouwd en duurzaam in het Groene Hart geproduceerd!

De mannelijke kalveren groeien het eerste half jaar op door melk te drinken en een mengsel van granen en maïs te eten. Het melk drinken wordt na verloop van 10 weken langzaam afgebouwd.

Na het eerste halve jaar blijven de kalveren met een vast groepje bij elkaar en gaan ze over op een ander voedingspatroon. Door dit voedingspatroon van een speciaal mengsel van granen en aardappelen blijven de kalveren gezond en krijgen ze het juiste gewicht. Ze blijven in deze periode net zoals daarvoor gehuisvest in ruime hokken en liggen dagelijks in het verse stro. De kalveren genieten daardoor van de rust, ruimte en regelmaat op ons bedrijf. 

Uiteraard word de stromest uit de kalverenhokken net zoals bij de koeien gebruikt om het land te bemesten waarop de gewassen groeien. De stromest die we over het land verspreiden, is namelijk zeer goed voor de bodem en staat tevens ten dienste van de weidevogels die hier voeding en nestmateriaal in vinden. Na een aantal maanden nadat het voedingspatroon is gewijzigd zijn de kalveren op het juiste gewicht om geslacht te worden. Het kalfvlees dat hierdoor ontstaat wordt nader toegelicht onder het kopje ‘Het Vlees’.